Logo

 

 

 

 

Andere Uitgaves

In dit hoofdstuk worden aparte uitgaves en artikelen van Hoogeveens leesmethode beschreven. Hier worden bewust geen "kitsch" uitgaves als posters, vingerhoedjes, borduurpatronen, blikjes, dienbladen, serviezen of wat voor een merchandise dan ook beschreven. Er zijn om Hoogeveens leesmethode namelijk ontzettend veel "prullaria" uitgebracht. Dit hoofdstuk beschrijft bijzondere oude curiosa uitgaves.

Koninklijk leesplankje

Het leesplankje van koningin Juliana.
Dit is het mooi uitgevoerde leesplankje, waarmee koningin juliana als kind leerde lezen. Jetses, de maker, was heel verguld met die opdracht. Hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen, die het systeem van het leesplankje had ontworpen, en Jetses zouden samen naar het paleis in Soestdijk gaan om het werkstuk aan koningin Wilhelmina aan te bieden. Tegen afspraak in ging Hoogeveen alleen. Tot grote teleurstelling van Jetses.

 

 

Letterzakje.
In diverse uitgaves van de handleidingen staat beschreven dat wanneer er lettertjes kwijt mochten zijn van het leesplankje, deze afzonderlijk verkrijgbaar zijn.
De letterzakjes zoals die hiernaast zijn afgebeeld, zijn de zakjes die werden gebruikt om deze lettertjes na te leveren. Ondanks dat deze zakjes van de "Vierde Uitgave" zijn, zijn deze zakjes echt uniek en zeldzaam te noemen. Deze zakjes werden immers direct na -hiermee de lettertjes te hebben aangevuld- weggegooid. (de verpakking werd immers niet bewaard).

Letterzakje voor Letterzakje achter

Bovenstaande tekst is uit een Handleiding voor het Onderwijs in het Aanvankelijk Lezen.

Opplakpapier

Los opplakpapier.
Wanneer de plaatjes van het leesplankje door het vele gebruiken versleten waren, was het mogelijk deze plaatjes in de vorm van een los opplakpapier na te bestellen. Je kreeg dan een velletje papier zoals hiernaast staat afgebeeld. Zelf moesten dan de drie stroken worden losgeknipt en deze konden dan over de versleten stroken van het leesplankje worden geplakt. Zo zag het leesplankje er weer uit als nieuw. Tegenwoordig kom je het nog regelmatig tegen, dat leesplankjes met twee (of soms zelfs nog meer) laagjes papier erop worden aangeboden.

 

Rood letterdoosje zonder tekst erop
Bij welke uitgave dit doosje hoort is mij niet bekend. Wel is het voor mij zo goed als zeker, dat dit doosje wel origineel bij Hoogeveen's leesmethode hoort. Dit omdat het blikje -op het missen van tekst op het dekseltje na- exact dezezelfde afmetingen en kleur heeft als degene die bij de 'reguliere' uitgaven behoorde.

Waarom dit doosje zonder tekst is uitgegeven is mij echter onbekend, als er iemand is die meer weet over dit doosje, dan lees ik het graag.

Groene blikje.
De afbeeldingen van het groene letterblikje zoals hieronder staat afgebeeld, lijkt bij Hoogeveen's leesmethode te horen, maar is dit origineel niet. Oorsprongkelijk behoorde dit blikje bij een andere leesmethode. Namelijk bij die van A.Jager en A.Janse. De methode heette "A. aa bee cee dee om te leeren lezen". Deze methode werd ook uitgegeven door Wolters. Als je het papieren etiket welke op het blikje zit zou verwijderen, zal je daaronder hun namen aantreffen. Dit papieren etiket is dezelfde als die van het zwarte kartonnen letterdoosje van de Aap Noot Mies Derde uitgave. Meer specifiek: VARIANT 1) J.B. Wolters - Groningen - Batavia 1940 - 1949. Dus daterend uit de tweede wereld oorlog.

Waarom nu dit etiket op dit blikje?
Omdat blik in het begin van de oorlog schaars werd en omdat die andere methode nauwelijks verkocht werd, heeft Wolters die blikjes voor de methode van Hoogeveen gebruikt, door er simpelweg een andere tekst op te plakken.

Hoe weet ik nu dat dit etiket er rond deze tijd niet is opgeplakt?
De bron waarvan ik het blikje toendertijd heb gekocht was zeer betrouwbaar. Het gaat om een authentiek blikje. Verder weet ik dat er nog een verzamelaar is die ook een dergelijk blikje (met dit etiket erop) heeft. Dat kan geen toeval zijn.

Groene Blikje boven

Groene Blikje open
Groene Blikje zij

Zoals u op deze pagina kunt zien ben ik een echte verzamelaar en liefhebber, dus heeft u iets van Hoogeveen's leesmethode, neem dan graag even contact met me op via info@leesplankje.com. Ik ben met name geïnteresseerd in alles van Raam Roos Neef en Jaap Gijs Dien en zou hier zeer blij mee zijn!