Jaap Gijs Dien leesplankje, Tweede uitgave uit 1934-1941

Bij de eerste uitgave van het Jaap Gijs Dien leesplankje, heb ik mijn twijfel beschreven over de echtheid van het leesplankje van deze uitgave. Over het leesplankje van de tweede uitgave van het indonesische leesplankje, heb ik deze twijfel helemaal niet. (Het leesplankje van deze tweede uitgave zou mijns inziens ook best bij de eerste uitgave kunnen horen, en dus de enige echte kunnen zijn) Hieronder ziet u -naar mijn mening- 100% zeker, originele indonesische leesplankjes. Zoals u ziet zijn deze plankjes (in tegenstelling tot de eerste variant van het indische leesplankje) allen in geleefde en gebruikte staat. Zoals je ook zou verwachten voor zulke oude plankjes.


Eigenschappen van dit plankje:
Afmeting: 21 bij 30 cm
Gewicht: 390 gram!
Houtsoort: een zeer harde en zware houtsoort, ik denk Djati.
De kleur van het hout is donker bruin het is een zeer hard hout.

Het meest opvallende van dit leesplankje is het zware gewicht van zo'n 390 gram! Dit in tegenstelling tot een Aap Noot Mies plankje, welke 260 gram weegt. Het indonesische leesplankje is dus gemaakt van een ander (zwaarder) houtsoort, volgens mij Djati.
Omdat deze plankjes van deze speciale houtsoort zijn gemaakt, bevestigd dit ook mijn stelling dat deze plankjes 100% zeker origineel zijn.
Als je een replica zou willen maken, zou je dit doen op basis van een lichter Aap Noot Mies plankje en niet op een dergelijke bijzondere variant.
Verder heb ik het leesplankje welke hierboven helemaal links staat, samen gekocht met het op deze pagina getoonde letterdoosje. Deze behoorden volgens degene van wie ik het kocht bij elkaar en deze betrouwbare bron vertelde me ook dat dit plankje afkomstig was van iemand die het jappenkamp in indonesië had overleefd. Dus weer een bewijs dat deze leesplankjes origineel zijn.

De overige lesmaterialen welke behorden bij de tweede uitgave zijn dezelfde zoals deze zijn beschreven bij de eerste uitgave.
Alleen het letterdoosje is afwijkend.
De grootste verschillen met die van de eerste uitgave zijn, dat dit letterdoosje ronde hoeken heeft ipv vierkante en dat in het doosje, de bodem van de vakjes niet van een kleur zijn voorzien. En het grote verschil is de tekst op de doosjes.


Zoals u op deze pagina kunt zien ben ik een echte verzamelaar en liefhebber, dus heeft u iets van Hoogeveen's leesmethode, neem dan graag even contact met me op via info@leesplankje.com. Ik ben met name geïnteresseerd in alles van Raam Roos Neef en Jaap Gijs Dien en zou hier zeer blij mee zijn!