C. Jetses

Cornelis Jetses (Groningen, 23 juni 1873 - Wassenaar, 9 juni 1955) was een Nederlandse illustrator. Jetses is vooral bekend geworden om zijn gedetailleerde illustraties in schoolboeken, schoolplaten en historische prenten. Hij werkte ook als boekbandontwerper.

Hij werd geboren in een arme buurt in Groningen en al op jonge leeftijd bleek hij tekentalent te hebben. Vanaf zijn dertiende volgde hij tekenlessen in de avonduren, terwijl hij overdag werkte in een steendrukkerij.

Cornelis Jetses trouwde in 1899 met Albertina Holkamp. Hun dochter Everdina werd in 1900 geboren. Ze woonden in Bremen, Zeist, Scheveningen en Wassenaar. Albertina overleed in 1939. Jetses overleed in 1955 en werd begraven bij de dorpskerk in Wassenaar.

In 1901 ontving hij zijn eerste opdracht van J.B.Wolters, voor welke uitgeverij hij meer dan 50 jaar schoolboeken en ander onderwijsmateriaal heeft geïllustreerd.

C. JetsesIn 1901 tekende Jetses een meubelcatalogus die gedrukt werd door uitgeverij J. B. Wolters in Groningen. Door directeur E.B. ter Horst Jr. (1865-1905) van deze uitgeverij werd hij daarna gevraagd om de illustraties te maken voor de boekjes van Jan Ligthart en Hendricus Scheepstra. Er verschenen vier deeltjes Dicht bij huis in 1902 en 1903 met verhaaltjes en tekeningen over het dagelijkse leven. Later verschenen van hetzelfde drietal auteurs de boekjes Nog bij moeder, waarin Ot en Sien de hoofdrol speelden (1904-1905), Pim en Mien (1907-1908), Het prentenboek van Ot en Sien (1909), Buurkinderen (1911-1912) en Blond en bruin (1912) en het eerste t/m zesde leesboekje welke bij Hoogeveens leesmethode behoorde (1910). Door het overlijden van Scheepstra kwam in 1913 een einde aan hun samenwerking.

Jetses werden ook gevraagd om het Leesplankje van M.B. Hoogeveen te illustreren. De omstreeks 1910 verschenen uitgave van het leesplankje waarmee generaties Nederlandse kinderen leerden lezen, de "Aap Noot Mies" uitgave is geïllustreerd door Jetses. Door wie de "Raam Roos Neef" uitgave vanaf 1897 is geïllustreerd is mij niet bekend.

Jetses kreeg de opdracht om de schoolboekjes voor Nederlands-Indië te illustreren. Ook het leesplankje werd hiervoor aangepast. Het Indische leesplankje bestond uit: jaap gijs dien zus boe bon oom waf vuur rook tol zeil de neus het huis een schip.

Jetses heeft in totaal 22 schoolplaten getekend. Hiervan behoorden 18 schoolplaten tot de serie Het Volle Leven (voor het 'zaakonderwijs' van Jan Ligthart) die gemaakt is tussen 1906 en 1911. Twee platen waren geschiedenisplaten: Ter Walvisvaart in 1911 en Aan het Hof van Karel de Grote in 1941. De andere twee waren vertelselplaten, gemaakt in 1910 en 1930, die hoorden bij de leesmethode van Hoogeveen.

Jetses illustreerde boeken zoals Groot vertelboek het Oude en het Nieuwe Testament van Anne de Vries en Afke’s Tiental van Nynke van Hichtum. Hij werkte regelmatig samen met Johan Herman Isings.

Vanaf 1930 moderniseerde Jetses de verouderde illustraties.

Voor meer informatie over Jetses zie: http://www.jetses.nl


Zoals u op deze pagina kunt zien ben ik een echte verzamelaar en liefhebber, dus heeft u iets van Hoogeveen's leesmethode, neem dan graag even contact met me op via info@leesplankje.com. Ik ben met name geïnteresseerd in alles van Raam Roos Neef en Jaap Gijs Dien en zou hier zeer blij mee zijn!