Raam Roos Neef leesplankjes, Tweede Uitgave uit 1897

 

Raam Roos Neef leesplankje

Omstreeks 1897 kwam een tweede uitgave van de leesmethode uit. Alle hierbij -bij mij bekende- behorende lesmaterialen zijn een leesplankje en lettertjes. Welke lesmaterialen nog meer bij deze uitgave behoren is mij niet bekend. Dit betreft een zeer zeldzame vroege versie van het leesplankje met gat, welke maar weinig en kort is uitgegegeven.

Het Leesplankje:
Op het leesplankje staan 16 woorden: raam, roos, neef, fik, gat, wiel, zes, juk, schop, voet, neus, muur, bijl, hok, duif, ei. Deze uitgave bestaat niet uit 2 maar uit 3 stroken met plaatjes. De afmetingen van het leesplankje zijn 29 bij 21 cm. De papierstroken zijn 4 cm hoog en de lettergleufjes eronder zijn 2 cm.


Het meest kenmerkend voor deze uitgave is het strakke (niet sierlijke) lettertype en de afwijking van de plaatjes Neus, Muur en Duif, welke afwijkt van de latere uitgaven twee en drie van Raam Roos Neef. Waarbij met name de afwijking van Duif het meeste opvalt, omdat dit een postduif is, in plaats van een plaatje van een witte sierduif. Het strakke lettertype lijkt erg op die van de eerste versie van de Raam Roos Neef uitgave.

De lettertjes:
De lettertjes van het leesplankje werden origineel aangeleverd op 3 letterstroken van 21 bij 2,1 cm.
Letterstrookje
In tegenstelling tot de letterstroken van de Aap Noot Mies uitgave, werden bij deze letterstroken geen reserve lettertjes geleverd.
De lettertjes voor dit leesplankje zijn 21mm hoog en voor een enkele letter 12 mm breed. Voor dubbele letters is het kaartje 16 mm breed.
Op de lettertjes staat een zwarte streep welke onderaan moest komen, waarmee werd voorkomen dat de letterjes verkeerd om werden gelegd.

De lettertjes werden voor gebruik van elkaar gehaald met een schaar of een beiteltje.


Zoals u op deze pagina kunt zien ben ik een echte verzamelaar en liefhebber, dus heeft u iets van Hoogeveen's leesmethode, neem dan graag even contact met me op via info@leesplankje.com. Ik ben met name geïnteresseerd in alles van Raam Roos Neef en Jaap Gijs Dien en zou hier zeer blij mee zijn!